Följ oss

Armbågar, pungklämning och landsfejt

Underhållning

Armbågar, pungklämning och landsfejt

Armbågar, pungklämning och landsfejt

Att det hettar till under världsmästerskapen i fotboll är ingen nyhet. Jag blir dock lika ställd varje gång något nytt inträffar, oavsett om det sker på eller utanför planen. Bara under den senaste veckan har svensk sportmedia fyllts med rubriker som “Giménez kan få lång avstängning”, “Nunez sågas: ”Svinigt gjort” och “Schweiz vidare efter kaosmatch – Serbien utslaget”. Den första och andra rubriken behandlar de två uruguayanska spelarna José María Giménez och Darwin Núñez varav den ena har armbågat en FIFA-delegat (lägg in videon här) och den andra psykat sina motståndare inför en straff. Den sista rubriken framstår som mer flytande men läser man vidare i artikeln får man reda på förklaringen. Ett exempel på varför ordvalet “kaosmatch” valdes är att Xherdan Shaqiri hyschade mot de serbiska fansen efter sitt 1-0 mål. Ett annat är att Granit Xhaka förde sin hand mot sitt skrev samtidigt som han uttalade orden ”jag kn*llar era mammor i f*ttan”, på albanska. 

Redan inför mötet mellan Schweiz och Serbien rådde det minst sagt spänd stämning. Detta till stor del på grund av hur det såg ut när de ställdes mot varandra under VM i Ryssland 2018. Även då blev det en spännande tillställning där Schweiz tillslut drog det längsta strået och avgjorde i matchens sista ordinarie minut. Då var det Xherdan Shaqiri som avgjorde, men trots ett väl avvägt avslut var det målfirandet som fick de största rubrikerna. Det var inte “bara” en målgest som provocerade motståndarlaget, utan en hel nation. Den albanska örnen kallas symbolen som Shaqiri och Xhaka formade med sina händer. Det var även det ordet som prydde de flesta tidningarnas förstasidor. 

Mittfältaren Granit Xhaka och anfallaren Xherdan Shaqiri med den omtalade målgesten. Foto: BBC / Getty Images

Anledningen bakom att dessa spelare valde att fira sina mål med denna gest är för att de båda har rötter till just Albanien. Varför serberna såg detta som en skymf/protest grundar sig i en lång kontrovers rörande republiken Kosovo som, så sent som 2008, förklarades självständigt från Serbien. Albanien då.

Vad har de med detta att göra? I och med att Kosovo blev en självständig stat så sent som för fjorton år sedan kallar man inte befolkningen för kosovaner. Eller jo, det gör man, men det är bara en beteckning för kosovoalbaner som står för 93% av befolkningen i landet. Det finns otroligt mycket att gräva sig ner i här. Det gamla Jugoslavien, Kosovokriget och ett efterspel som fortfarande lever vidare är bara några spadtag i historien. Alltså. Shaqiri och Xhaka har en agenda, de står bakom kosovoalbanerna. Serberna har en annan. De vill återta styret i Kosovo. 

Med bakgrunden ovan förstår ni kanske att stämningen under förra veckans match var spänd. Rent sportsligt var Serbien tvungna att knipa alla tre poängen för att ha chans på kvalificering till slutspel. För Schweiz skulle det förmodligen räcka med en poäng, beroende på utfall i matchen mellan Kamerun och Brasilien. Även om matchen i sig var spännande och målrik (2-3) handlade mycket efter matchen om mycket annat. Exempel på detta är Granit Xhakas pungklämning, den serbiska bänkens reaktion på det och sammanlagt elva gula kort i matchen. Efter Xherdan Shaqiris ledningsmål i den tjugonde minuten kom det ingen albansk örn, istället förde han fingret mot munnen. Det såg ut att bita honom i stjärten ett tag när Serbien på nio minuter vände från underläge till ledning. I paus hade Schweiz kvitterat och tre minuter in i andra halvlek stod Remo Freuler för en fin avslutning på ett ännu finare anfall. Matchen slutar alltså med en 3-2 seger för Schweiz, historien upprepar sig igen och jag tror att många kosovoalbaner (och Schweizare) ryckte på sina smilband. 

Tor Sundberg 

Tor Sundberg

Supporterkultur och fotboll. I den ordningen.

Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar i Underhållning

Reklam MVP Ad

Populära

Reklam MVP Ad
Till toppen