Följ oss

ATG, hur svårt kan det vara?

Bilder

ATG, hur svårt kan det vara?

Foto: Aftonbladet

ATG, hur svårt kan det vara?

En av mina starkaste barndomsminnen var när jag och min mamma gick och såg magikern Joe Labero här i Stockholm.

Satt på tredje parkett och hade ögon som golfbollar när Labero drog svärdet genom en fastlåst assistent på scen, assistent som senare genom ett knäpp med fingrarna från Labero och en exploderande rökridå helt plötsligt glider in på motorcykel iförd en ny klänning.. WOW

Förstod redan då som liten grabb att det inte var äkta magi utan ett trolleri, vilket inte gjorde upplevelsen sämre. 

Joe Labero

Till ATG, V75 och anknytningen till min anekdot om barnminnen.

Har i vuxen ålder växt ifrån att bli förd bakom ljuset eller att inte riktigt veta hur det gick till. ATG och Joe Labero har en sak gemensamt, de använder sig av vinklar för att lura sin publik. 

Hemma i tv-soffan får vi se en vinkel på upploppet, en vinkel som givetvis alltid är tagen 20 meter ifrån mållinjen och snett bakom. Efter målgången rullar en sekvens av kameravinklar, vinklar som är omöjliga att avgöra ifrån, omöjligt att avgöra vinnare om vi får se målgången snett bakifrån?

Kommentatorerna kan som oftast inte heller avgöra, alltid är det ”HÅÅRT I MÅL” , tro fan det är hårt i mål när det filmas från andra sidan banan med ett objektiv som skulle passa in i spegelrummet på Gröna Lund! Ge fan i det ATG!

 

Till skillnad från min positiva barndomsupplevelse med Joe Labero så levereras motsvarigheten till det på kanal 75. Vill krypa in genom tv-rutan och ta dödsgrepp på någon teknikansvarig hos ATG.

Det handlar om stora prispengar vid spel på trav, ATG kommer få bekosta mina glasögon när min syn försämras av att titta på upploppen med näsan i tv-skärmen för att kunna göra vinnaren.

Svensk travsport måste vara en av de få sporterna i världen där publiken inte riktigt vet vart mållinjen är, kommentatorerna vet inte, programledarna vet inte, kuskarna vet inte.

Det vet bara måldomarna, måldomarna som givetvis ändras från bana till bana, det kan lika gärna vara vaktmästaren på vissa banor känns det som.  

Snälla , hur svårt kan det vara att att lösa ett målfotografi som kommer upp i realtid och som inte ser ut som att det fotograferats första generationens kameratelefon, på en omgång där det spelas för 100 miljoner så ser målfotot ut som övervakningsbilderna på Efterlyst?

Det här är inte Enskedes närlivs som bevakar chipshyllan, helt sjukt att vi ska få titta på ett målfoto som er ut som något hämtat ur Minecraft. 

Här utser ATG 8:an som vinnare

Mållinjen på bilden är också marginellt sne med fördel för häst nummer 8 som kommer utifrån, detta kan förklaras av utformningen av banan. Ingen referenspunkt för att veta vart bilden togs eller i vilken bildserie över linje vi kikar på. 

Bilden som ATG.s tekniska inköpare använder som referens

 

Flesta andra sporterna använder sig av bilder och videosekvenser som på millimetern avgör.  VAR i fotboll, HawkEye i tennis , In-net i hockey eller target camera i sprint. You name it. 

HawkEye i tennis kan på sekunden få upp en millimeter avgörande bild, även i animerat läge. Tennisserve kommer en snitthastighet i över 200 km/h, hade det varit ATG’s målkameror på plats vid tennisbanan så hade det visats upp ett gult streck på bilderna. 

2022 och med pengarna som omsätts och ett i praktiken monopol för ATG på spelandet. Då får ni vakna upp och leverera bättre kvalitet och bjuda in till förtroende. 

 

David Holm

Big swinging dick at the cracker factory

Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar i Bilder

Till toppen