Följ oss

Att sälja sig som Morgan Freeman – Qatar VM 2022 är igång

Bilder

Att sälja sig som Morgan Freeman – Qatar VM 2022 är igång

Morgan Freeman - FIFA World Cup Qatar. Photos: FIFA

Att sälja sig som Morgan Freeman – Qatar VM 2022 är igång

Att FIFA har sålt detta års fotbolls-VM till Qatar är allmänbildning vid det här laget. Att tio- till femton tusen migrantarbetare har gått en vidrig död till mötes på grund av omänskliga arbetsförhållanden är även det vedertaget. Till de önskar jag en trivsam vila.

Politik, makt och pengar är vad detta års världsmästerskap handlar om, allt annat som sägs är struntprat. Denna krönika riktar sig till er som inte lagt så stort fokus på alla omständigheter runt detta mästerskap. Den är för dig som vill veta mer om varför detta märkliga skitland vid namn Qatar får arrangera världens största evenemang och om varför jag numera avskyr Morgan Freeman. 

Morgan Freemans framträdande under invigningsceremonin.

Historien bakom hur Qatar köpte sig detta VM börjar långt innan FIFA:s före detta president, Sepp Blatter, annonserade emiratet som arrangör år 2010. Den historien innehåller även den makt, pengar och fulspel. För att jag inte ska bli för långrandig väljer jag att sammanfatta det så här. År 1998 mutade schweizaren Sepp Blatter till sig posten som FIFA-president före svensken Lennart Johansson. Hade utfallet blivit det omvända, Johansson före Blatter, hade inte Qatar fått arrangera detta VM och de femtontusen omkomna migrantarbetare hade varit vid liv. Det är åtminstone min åsikt och jag vet de facto att den numera avlidna AIK:aren Lennart Johansson inte var positivt inställd till Qatar-VM. 

Några andra intressanta aspekter som sticker ut (förutom att det är det första världsmästerskapet i ett arabiskt land, att det spelas på vintern och att landet år 2010 inte hade en enda arena av det slaget som behövs) är följande. Två månader innan den första matchen, som skulle spelats mellan Senegal och Nederländerna, lyckades Qatar övertala FIFA om att deras match mot Ecuador skulle agera öppningsmatch, en dag innan utsatt startdatum dessutom. Detta trots att många supportrar hade bokat sina flyg och hotell till de datum som alla trodde var slagna i sten. Det var två månader innan vilket är oerhört tätt inpå att ändra i planering och organisation, trodde jag.

Bara den senaste veckan och dagarna har FIFA tillsammans med Qatar beslutat om att “all” alkoholförsäljning förbjuds (bortsett från de som har makt och pengar såklart) samt att kaptensbindlar med budskapet “one love” förbjuds då homosexualitet är brottsligt i värdlandet. 

Englands lagkapten, Harry Kane, med budskapet “one love” på armen – MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images

Oavsett bakgrund, händelser och historia står vi här. Året är 2022, tre dagar av fotbolls-VM har spelats i Qatar och vi har snö upp till knäna på vissa platser i Sverige.

För just tre dagar sedan, på söndag kväll för att vara exakt, gick invigningen av Qatar-VM 2022 av stapeln. I ett av världens rikaste länder, i ett land med trehundra-tusen invånare på en yta lika stor som Skåne. Att bortse från mänskliga rättigheter, dödsfall, korruption och annat, det kan Morgan Freeman. Efter att ha stöttat USA:s kampanj för att stå som värd-arrangör till detta års VM klev han lik förbannat in på Al Bayt Stadium i söndags och pratade om att ALLA var välkomna till Qatar. En vit lögn hit och dit kan jag stå ut med, men att blåljuga folk i ansiktet… Där går fan gränsen! Detta är bara ännu ett exempel på vad pengar kan köpa, men vad i hela världen gör just han på innerplan?! Sorgligt är det sannerligen, inte bara för att han är en otroligt duktig skådespelare vars rykte smutsas ner något oerhört.

Utan även för att han får stå i rampljuset från de strålkastare som hundratusentals migrantarbetare har satt upp, där flera har mist livet av det hårda arbetet. Han blir ännu en syndabock, en i mina ögon sett vidrig människa och en av de som står bakom ett land utan demokrati. 

VM i Qatar kommer bli historiskt. Inte för fotbollen som spelas, inte för atmosfären eller några inhemska framgångar. Det kommer att få stämpeln som det mästerskap som folk bojkottade, det där slavarbete användes och det där FIFA förlorade sin världsbild helt och hållet.

Tor Sundberg 


Kära läsare, Allting som struntprat.se producerar får du ta del av utan kostnad. Att skapa en bra produkt inom det här fältet kräver mycket tid och kreativitet,  ändå är det inte speciellt lönsamt.
Jag skulle därför bli otroligt glad om du ville vara med och stödja det här projektet. Allt stöd går till att täcka kostnader för att driva magasinet. Swish: 073-333 03 30

Tor Sundberg

Supporterkultur och fotboll. I den ordningen.

Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar i Bilder

Reklam Northern Hooligans Shop

Populära

Facebook

Reklam Northern Hooligans Shop
Till toppen