Följ oss

Miljardärerna tar bakvägen till F1?

Sport

Miljardärerna tar bakvägen till F1?

Miljardärerna tar bakvägen till F1?

Har tittat senaste säsongen av Drive to Survive 5 , måste vara en av de bästa serierna inom alla kategorier av sport, de lyckas skapa spänning även om jag redan vet slutresultatet! 

En av de mest imponerande aspekterna av ”Drive to Survive” är sättet på vilket den fångar dramatiken och spänningen i F1-racing. Serien gör ett utmärkt jobb med att lyfta fram den intensiva rivaliteten mellan lag och förare, såväl som sportens natur med höga insatser. Serien humaniserar förarna och teamen. Serien fördjupar sig i förarnas personliga liv och kamp och visar dem som mer än bara idrottare

Hur mycket har Netflix serien bidragit till sportens totala explosion i popularitet? Beslutet att släppa in filmteamet från Netflix måste varit ett av de bästa PR besluten någonsin!

Det går dock inte att titta på serien och inte tänka på pengarna, sponsorerna och maktspelet bakom teamen och ägarna som har sista ordet. Vad hade sporten varit om alla hade råd att tävla och vilket förortsbarn som helst hade en möjlighet till en karriär om bara talangen fanns? Hur bra hade F1 potentiellt kunnat vara, hur snabba och talangfulla förare hade vi kunnat ha om poolen av urval var djupare?

Drive to Survive

F1 är en sport som kräver en ansenlig summa pengar för att tävla på högsta nivå. Detta beror på de höga kostnaderna för bilarna, resekostnaderna och lönerna för förarna och deras team. Medan många förare kommer från en ödmjuk början och har arbetat hårt för att komma till toppen, finns det också de som kommer från rika familjer och har kunnat använda sina ekonomiska resurser för att få ett övertag i sporten.

Ett av de mest kända exemplen på förare som kommit in bakvägen till F1 är Lance Stroll. Stroll är son till den kanadensiske miljardären Lawrence Stroll och har tävlat sedan han var barn. Han debuterade i F1 2017 vid 18 års ålder och blev den näst yngsta föraren i sportens historia. Strolls pappa har investerat mycket i sin sons racingkarriär, finansierat hans progression genom juniorklasserna och slutligen köpte Force India-teamet 2018, som döptes om till Racing Point. Stroll kör för närvarande för Aston Martin, som också ägs av hans far.

Ett annat exempel är Nicholas Latifi. Latifi är son till den kanadensiske miljardären Michael Latifi och har tävlat sedan han var tonåring. Liksom Stroll har Latifi kunnat använda sin familjs rikedom för att gå vidare genom klasserna och till slut ta sig till Formel 1. Han gjorde sin debut inom sporten 2020 och körde tidigare för Williams.

Även om Stroll och Latifi är två framträdande exemplen på rika barn i F1, är de inte alls de enda. Det finns många andra förare som kommer från förmögna familjer och har kunnat använda sina ekonomiska resurser för att få ett övertag i sporten. Vissa människor hävdar att detta är orättvist och att det undergräver sporten.

 

Det finns flera F1-förare som kommer från enklare bakgrunder och har fått jobba hårt för att ta sig till toppen av sporten. 

  1. Lewis Hamilton: Hamilton föddes i Stevenage, en stad i Hertfordshire, England, och växte upp i ett rådhus i utkanten av staden. Han började köra kart i ung ålder och arbetade sig upp genom junior klasserna innan han debuterade i F1 2007. Hamilton har sedan dess blivit en av de mest framgångsrika förarna i sportens historia och vunnit sju världsmästerskap.
  2. Esteban Ocon: Ocon föddes i Évreux, en stad i Normandie, Frankrike, och växte upp i en blygsam familj. Han började karta vid sex års ålder och arbetade sig upp genom juniorformlerna innan han gjorde sin debut i F1 2016. Ocon kör för närvarande för det alpina F1-teamet.
  3. Sergio Perez: Perez föddes i Guadalajara, Mexiko, och kommer från en familj med en stark racingbakgrund. Men hans familj hade inte de ekonomiska resurserna för att stödja hans racingkarriär, och han var tvungen att förlita sig på sponsring för att gå vidare genom juniorformeln. Perez gjorde sin debut i F1 2011 och kör för närvarande för Red Bull Racing.
  4. Charles Leclerc: Leclerc föddes i Monte Carlo, Monaco, och kommer från en medelklassfamilj. Han började karta i ung ålder och arbetade sig upp genom junior klasserna innan han debuterade i F1 2018. Leclerc kör för närvarande för Ferrari-teamet.

Dessa förare är bara några exempel på många talangfulla individer som har kommit från enklare bakgrunder och har fått jobba hårt för att ta sig till toppen av sporten.

Även om vissa förares ”enklare” bakgrunder har ifrågasatts , enkel bakgrund enligt F1 har i vissa fall visats sig vara högre medelklass och en del av F1 strategi för att tvätta bort stämpeln ”billionaire playground”

Förarna från enklare bakgrunder har iallafall en sak gemensamt, deras familjer har satsat hus och hem för att se deras barn lyckas. Ska det vara så?

David Holm

Big swinging dick at the cracker factory

Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar i Sport

Reklam Northern Hooligans Shop

Populära

Facebook

Reklam Northern Hooligans Shop
Till toppen