Följ oss

Spelet som skakar schackvärlden

Spelet som skakar schackvärlden

Schack förknippas oftast med koncentrerat lugn och veckade pannor, men sedan världsmästaren indirekt pekat ut en motståndare för fusk har det blåst upp till storm.

Vad pågår egentligen i schackvärlden?

Schack förknippas oftast med koncentrerat lugn och veckade pannor, men sedan världsmästaren indirekt pekat ut en motståndare för fusk har det blåst upp till storm.

Vad pågår egentligen i schackvärlden?

En konspirationsteori om en spelare som använder vibrerande analpärlor för att fuska har skakat världen av professionella schackspelare i flera veckor – men de allvarliga anklagelserna är lika ögonbryns höjande.

I en chockerande uppgörelse så besegrade 19-årige Hans Niemann från USA den 31-årige världsmästaren Magnus Carlsen från Norge den 4 september i Sinquefield Cup, en $ 3,5 miljoners -turnering i St. Louis.

Carlsen drog sig ur turneringen dagen efter – första gången han någonsin hoppat av en tävling – och twittrade en video av den portugisiske fotbollschefen José Mourinho där han sa:

”Om jag pratar har jag stora problem.”

Nu till det som verkligen har hjälp till att cementera detta som en världsnyhet, geniet som kom på teorin om att Niemann skulle använt analpärlor för att genom röven känna av vilket drag han ska genomföra! Detta är ju någon Hansen drog ut ur ”röven” i ett stream och direkt spreds som löpeld..

Undrar hur en analleksak skulle kunna signalera G3 till E4? 

Schackkollegan Eric Hansen föreslog skämtsamt under en stream på Chessbrah Twitch-kanalen att någon måste ha använt en vibrerande sexleksak för att trådlöst signalera till Niemann vilka rörelser han borde göra.

Skämtet kom till r/AnarchyChess subreddit och spred sig sedan till Twitter, där till och med Elon Musk vägde in (även om han sedan har tagit bort tweeten).

Chefsdomaren för Sinquefield Cup sa i ett uttalande den 10 september att det inte fanns ”ingen indikation på att någon spelare har spelat orättvist” i turneringen.

Även om den fåniga konspirationsteorin har varit en underhållande distraktion, har de faktiska fuskanklagelserna mot Niemann verkligen skakat schackentusiaster.

Den 19 september möttes Niemann och Carlsen igen för en onlinematch. Carlsen spelade bara ett drag, sa upp sig och stängde av sin webbkamera. Gesten sågs som en protesthandling.

Tonåringen insisterar på att han inte har fuskat nyligen, han har redan erkänt att han fuskat i online turneringar vid 12-13 års åldern ”Om de vill att jag ska ta av mig helt naken kommer jag att göra det. Jag bryr mig inte. För jag vet att jag är ren, säger Niemann till St. Louis Chess Club.

”Vill du att jag ska spela i en stängd låda utan elektronisk överföring?

Jag bryr mig inte. Jag är här för att vinna, och det är mitt mål oavsett.”

Sanningen kommer nog aldrig riktigt komma fram då inga bevis ligger på bordet, utan skandalen baseras mest på anklagelser. Enligt mig måste Niemann och Carlsen mötas igen och Carlsen kan inte fega ur i en barnslig protest.

Den ukrainske så kallade Fide-mästaren (titel som världsschackorganisationen delar ut till spelare som nått en viss nivå) Andrej Punin har analyserat ett stort antal av Niemanns matcher och jämfört amerikanens val med vad schackmotorn Stockfish tycker är det bästa draget vid ett givet tillfälle.

Enligt Punins analys spelar Niemann, sett till sin rankning, på en förväntad nivå i mindre viktiga matcher, men närmast fläckfritt i avgörande matcher.

Kenneth Regan, ansedd som världens främsta expert på schackfusk, har å sin sida analyserat Niemanns samtliga partier de senaste två åren och kommit fram till att det inte finns några som helst indikationer på fusk.

David Holm

Big swinging dick at the cracker factory

Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar i Bilder

Reklam Northern Hooligans Shop

Populära

Facebook

Reklam Northern Hooligans Shop
Till toppen